Att vara nära sin bebis

En liten bebis är beroende av närhet och långt borta är tiden när man sa att bebisar mådde bäst av att sova i ett mörkt och svalt rum, ensamma. Nu förstår många vikten av att det lilla livet finns nära sin mamma eller pappa, allra helst hud mot hud, nära hjärtat. Forskningen har visat att för tidigt födda barn mår bra av den så kallade kängurumetoden, där bebisen ligger som i en kokong innanför mammans eller pappans tröja. Där liknar miljön den i moderlivet, och bebisen kan slappna av och fokusera på att växa och äta.

Samma sak gäller även för fullgångna barn. Mammans lukt och pappans röst är de vana vid, och att ligga med örat mot förälderns bröst gör att ljudet liknar de dämpade röster som når den i magen. Om föräldern vill roa sig medan denne bär på sin telning, kan han eller hon spela på Nät casino, diska eller pyssla med annat, utan att man behöver oroa sig för barnet som kanske ligger i ett annat rum.

För den som vill bära sin bebis nära finns idag mycket bra produkter. Det finns enkla bärsjalar som egentligt bara är ett långt stadigt skynke, och mer färdiga produkter som bärselar som fyller samma funktion, men är enklare att ta på sig. Bärsjalar och selar kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. De har blivit populära i kändisvärlden, och Madonna är en artist som har setts på stan med bärsele. I vissa delar av världen som Asien och Afrika är det otänkbart att lägga sitt barn i en barnvagn – där bär alla på barnen på olika sätt långt upp i åldrarna. I Japan finns midjeväskor som är utformade så att barnet enkelt kan sitta på dem, och där finns också specialformade jackor som är anpassade för att bära barnet på ryggen.