Bärsele eller bärsjal?

När man som nybliven mamma ska försöka att hantera vardagen som vanligt, men även kunna ge sitt barn den närhet och uppmärksamhet som behövs är det ofta mer struligt och pyssligt än smidigt. Mycket små barn behöver stöd från två armar och händer, vilket gör att man inte längre har en fri hand till att plocka bort disk.

Alla föräldrar som någon gång har upplevt räddningen av en bärsjal eller bärsele, kommer troligtvis rekommendera detta vidare. Genom att ha barnet i ett bärsele eller sjal kan du hålla ditt barn nära din kropp, barnet har möjlighet att sova om den behöver eller till och med amma om det krävs och du har båda händerna fria till att hinna med såna saker som vanligtvis kan vara rätt ansträngande, som att förbereda middagen eller till och med borsta håret.images-11

Det är väldigt individuellt vilken typ av bärfunktion man föredrar. Selen och sjalen är gjorda på olika sätt, men fungerar på exakt samma vis. Fördelen med en bärsele är att du enkelt och snabbt kan få på den. Det fungerar nästan likadant som att sätta på sig en ryggsäck på magen istället för på ryggen. Bärselen är ergonomisk mot barnets rygg och brukar ha en stödplatta för att den inte ska vara för tung för föräldern att bära barnet i.

En bärsjal fungerar minst lika bra och många förespråkar denna framför bärsele. Fördelen med sjalen är att den kan knytas på många olika sätt och barnet kan även vara liggandes mot din kropp istället för upprätt. Nackdelen kan dock vara att det kan ta sin lilla tid innan man har kommit på knepet med hur man knyter sjalen och att det tar en stund att få på sig den om man har bråttom iväg.

Vilket sätt man väljer att bära sitt barn är helt en smaksak, men kom ihåg att den bärsele du väljer ska följa vissa krediterier för att inte skada din eller barnets rygg eller bäcken.